30 Ocak 2013 Çarşamba

ZHANGYE JEOLOJİ PARKI

       
          Zhangye Jeoloji Parkı kırmızı kumtaşlarının oluşturduğu muazzam yüzey görünümlerinin korunduğu bir alandır. Çin'in kuzeybatısında Gansu eyaletini Zhange kentinin yakınlarında yer almaktadır. Bu topoğrafyaya Danxia denilmektedir. Alan kırmızı renkli kumtaşları ve Kretase yaşlı konglomeralardan meydana gelmektedir. Alan hem jeoloji parkı (Jeopark) olmakla birlikte aynı zamanda Dünya Mirası olarak kabul edilmiştir. Danxia civarda oldukça büyük bir yer kaplamaktadır. Ayrıca bu alanlarda mağaralar ve karstik sahaların aşınımına benzeyen bir çok morfolojik yapı bulunmaktadır.



           Adeta bir ressamın fırça darbeleriyle oluşmuş rengarenk kuşaklar gibi. Elle yapılmış narin bir çalışma gibi.


     Eşsiz bir güzellik. Bu tip uzun soluklu oluşumları bu halleriyle görebilmek insanoğlu için ciddi anlamda büyük bir şans. Bir jeologun imkanı olması durumunda görmesi gereken yerlerden bir tanesi.



10 Ocak 2013 Perşembe

OFİYOLİTİK SERİ - OKYANUSAL KABUK


Yaklaşık 6-7 kilometre kalınlığında olan okyanusal kabuk başlıca bazalt bileşimlidir. Okyanusal kabuk kıtasal kabuğa göre oldukça homojen bir yapıya sahiptir. Bazaltik ve gabrotik ağırlıkta olmakla birlikte yer yer granitik bileşenler de mevcuttur. Kısaca okyanusal kabuk 6 katmandan oluşur ve bu yapıya Ofiyolitik Seri adı verilir. 


Okyanusal kabuğun kolon kesit görünümü