JEOLOJİYE GİRİŞ
Bir volkanın alevler püskürtmesi, patlaması, dağ ve vadi oluşumları yada benzersiz yeryüzü manzaraları, bir depremin yarattığı yıkım ve korku bunların hepsi jeolojinin inceleme konusudur. Buna benzer eşsiz ve sayısız birçok örnek söz konusudur. Yer altı suyu nerededir, petrol nerde aranmalı yada nerelere sondaj yapılmalı ? Bu bahsi geçenler jeolojinin ilgi alanlarından sadece birkaçıdır.
İngilizcesi "geology"dir. Geo : yer, dünya Logy : bilim, inceleme anlamına gelmektedir. Jeoloji kelimesini yerbilimi olarak tanımlayabiliriz. Dünyamızı incelemek, oluşumunu ve geçirdiği süreçleri anlamak ciddi ve zor bir iştir. Dünya uzun ve karmaşık bir tarihi olan, dinamik yapıya sahip bir kütledir.
MODERN JEOLOJİNİN DOĞUŞU
Charles LYELL |
18.yy'ın sonları modern jeolojinin başlangıcı olarak kabul görür.Bu zamanlarda James Hutton adlı İskoç fizikçi "Dünya Teorisi" çalışmasını yayımladı. Bu çalışmasında "Üniformitaryanizm" prensibini savundu. yani tek düzecilik. Hutton, küçük görünen kuvvetlerin uzun zaman aralıklarında katastrofik (ani gelişen büyük olaylar) olaylar kadar önemli sonuçlar doğurabileceğini öne sürdü. 1830-1872 yılları arasında Charles Lyell çok daha ikna edici bir üslupla "Jeoloji İlkeleri" adlı eserini yayımlamıştır. Üniformitaryanizm kuramını ilk olarak ortaya koyan kişi olmasa da bilim dünyasına kesin bir dille kavuşturan kişi Lyell olmuştur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder